Reis i Tortell

Ahir vam acabar les festes de Nadal 2014-2015 amb un parell tortells de Reis. Un era de massapà i l'altre de cabell d'àngel.



Van ser molt bons i evidentment, vam coronar a dos reis i van sortir dues faves. Aquesta és una de les tradicions que més m'agrada, perquè tant grans com petits gaudeixen molt. És curiós com quan treus el tortell apareix la canalla altra vegada a la taula, sembla que ensumin el dolç! 


He estat buscant d'on sorgeix aquesta tradició de menjar-se el tortell de Reis i això és el que he trobat:

"(...) Commemora la festivitat catòlica dels Treis Reis d'Orient, tot i que té arrels paganes, ja que l'imperi Romà ja celebrava les festes d'hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de figues, dàtils i mel. Els romans utilitzaven les faves per votar el rei de les festes d'hivern en honor del déu Saturn. (...) Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d'un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell. A França, és costum que el més petit de la casa, des de sota la taula, vagi dient a qui correspon cada part del pastís. A més, s'ha de tallar en tantes parts com convidats més una, que seria la part destinada al primer pobre que es presentaria a la casa. 
Explica el costumari català que no tothom podia anar a l'adoració i per tant en el tortell de reis hi posaven una fava seca; qui trobava la fava era anomenat rei, qualificat com el "rei de la fava", era qui anava a la funció de l'església en representació de la família i adorava el Nadó de Betlem. (...)"

Abans de menjar el Tortell vam anar a veure si els Reis ens havien deixat alguna coseta... i sí, vam trobar regalets a totes les cases!






Comentaris